allsången

I SAMARBETE MED: 
Kulturskolan Oskarshamn & Talentcoach

Förväntningarna är höga och nervositeten maxad.

Den inledande akten på lördagen av årets stora musikfest i Oskarshamn blir nämligen sång av uppemot 100 lokala skolbarn och ungdomar, tillsammans med Talent Coach.

– Barnen är väldigt entusiastiska över att få sjunga på den stora scenen på Latitud 57, säger Simon Leidecker på Kulturskolan.

Efter två tuffa år med pandemi har körverksamheten på Kulturskolan legat låg och sedan allt hoppade i gång igen fanns det en förhoppning om att göra ett större körevent med alla skolkörer, sånggrupper och sångelever.

– Jag fick en idé om att göra något på Latitud 57 och efter en kontakt med festivalgeneralen Christian Åberg, som var oerhört positiv, ansökte Kulturskolans elevförening RUM om pengar. Det slutade med att vi beviljades 90 000 kronor av kommunstyrelsen, berättar Simon Leidecker, som är samordnande pedagog.

Idén utvecklades till att inbegripa även Estetprogrammet på Oscarsgymnasiet och fyra artister från Länsmusikens artistutvecklingsprogram Talentcoach – Namelle, Lowa Lundberg och Moa Erlandsson som går under artistnamnet Hilma.

– Vi blir uppemot 100 personer på stora scenen när vi inleder lördagen på festivalen. Både barnen och ungdomarna tycker att det ska bli jättehäftigt, det är inte ofta den här chansen dyker upp, säger Simon Leidecker.

Tanken är att det ska bli ”Allsång på Skansen-känsla” med Simon Leidecker som konferencier, artister som berättar om sig själva och sjunger egna låtar samt körerna som sjunger både egna låtar och allsångslåtar under ledning av Elin Johansson.

– Det blir några trallvänliga, klassiska sommarsånger som alla kan sjunga med i. Jag tror att det är många som vill komma och titta på det här, tänk så många stolta anhöriga det kommer finnas i publiken, konstaterar Simon Leidecker.

– Jag blev jätteglad när Simon presenterade idén och nappade direkt, säger festivalgeneralen Christian Åberg. En lokalt förankrad satsning är alltid bra. Så roligt för barnen och ungdomarna att synas på det här sättet, både på samma scen och samma dag som de stora artisterna. En lättsam och kul start på vår folkkära festival, säger han. 

Allsången är först ut på Lördagen den 8 juli.